Як вибрати індукційна плита? Інструкція + відгуки покупців

Індукційна плита: плюси та мінуси, технічні характеристики, опис принципу роботи та вибору потужності

Сучасні інновації дають споживачам можливість використовувати зручну техніку для життя. Індукційні плити загальновизнані кращими, найбільш практичними, безпечними і такими, що набувають заслуженої популярності. Вони будуть незамінні в будинку, де є маленькі діти, оскільки забезпечують повну безпеку та захист від травм та опіків.

Їх принцип роботи полягає у створенні електромагнітного поля та передачі тепла посуду, що знаходиться на склокерамічній конфорці. Причому гріється лише посуд, температура плити залишається холодною, що забезпечує одну з основних переваг.

Які бувають індукційні плити

Існує кілька видів індукційних плит:

  • Настільні;
  • Вбудовувані;
  • Комбіновані.






Перші плити індукційні настільні відносяться до переносних пристроїв, що дуже зручно в обмеженій площі або періодичному використанні.

Основні переваги таких плит – мобільність, функціональність, простота використання.Поверхня виконана з кераміки або загартованого скла, що дуже практично, оскільки ці матеріали не руйнуються від удару або падіння на них важкого предмета.

Дизайн настільних варіантів індукційних плит різноманітний, що, подивившись лише на фото, захочеться їх придбати.

Вбудовані варіанти більше підходять для тих, хто багато готує. Наприклад, вони підійдуть для великої сім’ї чи професійного кухаря у кафе чи ресторані. В середньому вона має чотири конфорки, на яких вільно вміщуються разом із спеціальною сковородою для індукційної плити, каструлі або чайник.

Третій варіант передбачає роботу половини конфорок в індукційному режимі, а половину у звичайному, електричному.

Варіанти потужностей індукційних плит

Коефіцієнт користі індукційних плит набагато вищий за аналоги електричного способу і має значення ККД до 90%. Потужність залежить від розміру.

Наприклад, показник для чотириконфорочної плити дорівнює 7 кВт, а конфорка 12 см буде продуктивною у розмірі 1кВт. З характеристиками можна заздалегідь ознайомитись у паспорті виробу.

Скільки енергії витрачає плита

Витрата залежить в першу чергу від виробника побутової техніки, різні виробники забезпечують вироби, що випускаються, відмінними коефіцієнтами показника.

У середньому, одна конфорка вживає до 2кВт на годину. За рахунок способу індукції витрата потужності в кілька разів нижча за аналогічні з роботою іншого способу.

Чим більше використовується конфорок на плиті – тим більша витрата споживання. При великій потужності процес приготування займає менше часу, ніж на теновій або газовій плиті.

Зручна особливість цього виду – видимість витраченої потужності після готовності їжі. Якщо ви стежите за своїм бюджетом споживання – ця особливість дуже доречна.

Порівняння з іншими видами плит

Щоб порівняти, виділимо явні переваги:

  • Економить бюджет;
  • Зручні робочі місця, гідна естетика;
  • Потужність не співвідноситься з напругою мережі;
  • Не вмикається, якщо немає посуду;
  • Безпечна – неможливо отримати травму;
  • Доступна у використанні



Складність або певні незручності у використанні індукційних плит:

  • Певні вимоги до посуду для індукційних плит, цінова категорія цього сегмента є досить високою;
  • Ремонт тільки із залученням фахівців високої кваліфікації;
  • Вплив випромінювання на побутові предмети по сусідству.



Сенсорне керування сміливо можна віднести до переваг цього типу плит. Вони виглядають дорого та стильно.

Такий спосіб не займає багато місця на панелі, а щоб привести плиту в робочий режим, достатньо дотику пальця. Вони прості у догляді та в управлінні. Для догляду за ними достатньо ганчірки та води.

Яку потужність вибрати індукційну плиту

Індукція в принципі заощаджує електроенергію за допомогою розподілу навантажень. На плитах є функція контролю «Бустер». Ця функція ґрунтується на принципі «сусідства» індукційних котушок.

  • Сполучені між собою вони, якщо необхідно, можуть віддавати тепло один одному.
  • При включенні потужність нагрівання однієї збільшується на певний час за рахунок іншої.
  • Зазвичай “Бустер” запускають для кип’ятіння великої кількості води в чайнику або каструлі.
  • Вибір залежить від ваших індивідуальних запитів та можливостей.
  • Єдиною перешкодою у покупці може стати лише висока вартість техніки.
  • Інші критерії вказують на переважну кількість плюсів, ніж мінусів.
  • Економія споживання, захист від дитячих витівок, функція контролю, відмінний дизайн – усі ці приємні моменти втілені в індукційних плитах.

Щодо вибору потужності, визначтеся, як потрібно використовувати варильну панель. Можливо, вам потрібна максимальна кількість конфорок, або обійдетесь індукційною плитою з 2 конфорками. Витрата споживання та потужність безпосередньо залежать від їх кількості.

Який підходить посуд

Для приготування їжі рекомендується використовувати певний посуд. Звична емальована каструля підходить для використання на індукційній плиті, але вона має містити повністю пласке дно.

Якщо це варіант старого зразка, з виїмкою в днище, може спостерігатися писк при роботі, що пов’язане з коливаннями через піднесення.

Посуд, виготовлений з нержавіючої сталі або чавуну, як правило, теж використовується на цих плитах. Виробники пропонують спеціальні сталеві диски, які дозволяють використовувати для приготування їжі практично будь-який посуд.

Посуд зовні не пригоряє, тому що немає відкритого полум’я, яке може призвести до цього.

Система індукційної плити не займає часу на нагрівання конфорки, тепло надходить відразу в товщу посуду відповідно до запрограмованої потужності. У поєднанні з високою продуктивністю, це забезпечує швидке приготування їжі в будь-якому зручному посуді.






Процедура приготування на них схожа на приготування на газових плитах – припинення за відсутності тепла та зменшення ефекту при зниженні потужності.

Фото кращих моделей індукційної плити