Харчова міль: звідки береться і як позбутися, опис найкращих засобів боротьби та методів профілактики
Харчова міль – непрохана гостя на кухні. Неприємна комаха псує продукти. Своєю появою завдає багато клопоту господарям, оскільки позбутися її не просто.
Дорослі особини можуть вільно переміщатися та відкладають личинки у всіх сипучих продуктах.
Що таке харчова міль
Зовні кухонний міль виглядає як невеликий метелик. Розмір її сягає сантиметра. Колір крил сірий чи коричневий. Це робить її непомітною і дозволяє ховатися серед продуктів.
Комаха живе близько місяця і надзвичайно плідна. За свій життєвий цикл вона може відкласти безліч личинок у різних місцях.
Личинки харчової молі схожі на нерухомих черв’ячків білого, молочного або рожевого кольору, або світлих бежевих відтінків. Довжина може сягати від 2 до 10 мм. Зовнішня поверхня личинок гладка та щільна. Гнізда можна виявити у крупах та іншій бакалеї.
Після інкубаційного періоду з личинок з’являються дрібні гусениці. Вони починають активно рости, розвиватися, тому поїдають навколишні продукти і розповзаються все далі і далі від гнізда.
Гусениця завдає шкоди продуктам, поїдаючи їх та залишаючи екскременти. Поступово шкірка особи твердне, формується щільний кокон – лялечка. До цього періоду гусениця має виповзти ближче до світла. Вона втрачає шкірку і перетворюється на метелика.
Молода моль, що з’явилася, відразу ж починає перелітати з місця на місце, підшукуючи місця для відкладання личинок. Кухня – найпривабливіше місце для розмноження. У приміщенні завжди тепло, зберігається підвищена вологість та багато продуктів. За 4-6 тижнів життєвого циклу метелик здатний відкласти понад сотню личинок.