Обробна дошка: види та застосування дощок з дерева, плюси та мінуси, варіанти виготовлення своїми руками (135 фото)
Обробна дошка є важливим елементом кухонного інструментарію. Важливо правильно вибрати та купити надійну обробну дошку. Вдало підібрана обробна дошка не лише послужить для свого головного призначення, але й чудово прикрасить інтер’єр кухні.
Ринок пропонує обробні дошки з різних матеріалів: пластику, скла, кераміки, дерева. Традиційним матеріалом для виготовлення обробних дощок є дерево.
Дерев’яні обробні дошки
Традиційні обробні дошки з дерева найзручніша для роботи на кухні. Мають переваги:
- Вони не ковзають поверхнею робочого столу.
- Ножи довше зберігають свою гостроту, оскільки деревина – це м’який матеріал.
- Многофункціональні. Крім використання для приготування, їх використовують для подачі сирів, овочів та деяких страв. Наприклад, запечена гуска, фарширована качка.
- Прикрашають інтер’єр кухні через красиву фактуру дерева або оригінальний дизайн.
Поряд з багатьма перевагами обробні дошки з дерева мають недоліки:
- Важкі, особливо виготовлені з твердих порід дерева (дуб, акація, бук).
- Недовговічні. Робоча поверхня з часом покривається подряпинами та починає кришитися.
- Вбирають запахи продуктів і можуть накопичувати мікроби в тріщинах та подряпинах.
- Не можна мити у посудомийній машині та замочувати у воді.
- Вимагають спеціального регулярного догляду.
Завдяки передбачливому вибору виду обробної дошки та регулярному правильному догляду можна уникнути більшості недоліків. Дерев’яні дошки розрізняються за способами виготовлення: фанера, масиву дерева, склеєні з рейок і торцеві.