Обробна дошка: як вибрати дошку з дерева + інструкція з виготовлення (135 фото)

Обробна дошка: види та застосування дощок з дерева, плюси та мінуси, варіанти виготовлення своїми руками (135 фото)

Обробна дошка є важливим елементом кухонного інструментарію. Важливо правильно вибрати та купити надійну обробну дошку. Вдало підібрана обробна дошка не лише послужить для свого головного призначення, але й чудово прикрасить інтер’єр кухні.

Ринок пропонує обробні дошки з різних матеріалів: пластику, скла, кераміки, дерева. Традиційним матеріалом для виготовлення обробних дощок є дерево.












Дерев’яні обробні дошки

Традиційні обробні дошки з дерева найзручніша для роботи на кухні. Мають переваги:

  1. Вони не ковзають поверхнею робочого столу.
  2. Ножи довше зберігають свою гостроту, оскільки деревина – це м’який матеріал.
  3. Многофункціональні. Крім використання для приготування, їх використовують для подачі сирів, овочів та деяких страв. Наприклад, запечена гуска, фарширована качка.
  4. Прикрашають інтер’єр кухні через красиву фактуру дерева або оригінальний дизайн.

Поряд з багатьма перевагами обробні дошки з дерева мають недоліки:

  1. Важкі, особливо виготовлені з твердих порід дерева (дуб, акація, бук).
  2. Недовговічні. Робоча поверхня з часом покривається подряпинами та починає кришитися.
  3. Вбирають запахи продуктів і можуть накопичувати мікроби в тріщинах та подряпинах.
  4. Не можна мити у посудомийній машині та замочувати у воді.
  5. Вимагають спеціального регулярного догляду.

Завдяки передбачливому вибору виду обробної дошки та регулярному правильному догляду можна уникнути більшості недоліків. Дерев’яні дошки розрізняються за способами виготовлення: фанера, масиву дерева, склеєні з рейок і торцеві.