Кращі каструлі: рейтинг найкращих моделей та виробників + поради щодо догляду

Найкращі каструлі – яку вибрати? Фото-інструкція з вибору розміру, фірми виробника, матеріалу покриття та форми

Сучасний побут неможливо уявити без різноманітного кухонного начиння, але королева основного кухонного процесу, звичайно ж, каструля.

Незважаючи на численні гаджети, які міцно увійшли до нашого життя, кожна сім’я на своїй кухні не може обійтися без каструль. Саме тому важко уявити, що так було не завжди.

Історія

Вперше згадки про каструлі з’явилися у XVII столітті у Франції. Каструлі на той час робили з міді. Прародителем каструль вважається горщик, однак у них, на відміну від каструль, не було зручних ручок і підходящої за розміром кришки.

У Росії каструлі з’явилися в епоху Петра Великого. Він видав указ, за ​​яким кожен корабель має бути оснащений обов’язково каструлями різного діаметра. Усі каструлі у Росії робили з чавуну. У міру розвитку цивілізації світ дізнався про інші можливі матеріали придатні для створення нового посуду.

Види матеріалів

Для сучасних каструль використовують кілька видів матеріалів, що визначають не лише форму, а й смак готової страви. Вирізняють кілька основних видів. То які каструлі краще?

Класична емаль

Скільки б не минуло часу, але каструлі з емальованим покриттям не йдуть у минуле. Їх можна побачити на багатьох кухнях, і це не дивно.

До основних плюсів емальованого посуду відносять:

  • Демократична ціна.
  • Універсальність, багата палітра кольорів дозволить підібрати посуд з урахуванням будь-яких особливостей інтер’єру.
  • Емаль, якою покритий посуд, перешкоджає впливу металу на їжу.
  • Не вимагає специфічного догляду та сумісна з більшістю варильних панелей.

За наявності безлічі плюсів, головним мінусом емальованих каструль є крихкість покриття. Залежно від способу нанесення емалі, можна судити про довговічність.

Існує два способи покриття:

  • Напилення. Не дуже надійний спосіб, оскільки вже через півроку чи рік може почати злазити покриття.
  • Занурення. Це надійніший спосіб. При якісному догляді прослужить не один рік. Наявність двох точок на дні каструлі говорить про занурювальний спосіб.






Кращі емальовані каструлі — це каструлі, які покриті занурювальним способом.

Правильний вибір емальованої каструлі важливий.Як тільки з’явилися сколи, то використовувати такі каструлі не є безпечним.

Алюміній

Щодо нещодавно, посуд з алюмінію був практично в кожному будинку. Здавалося, такі каструлі не мають конкурентів.

  • Низька вартість.
  • Швидко і рівномірно відбувається нагрівання.
  • Страва не пригорає під час приготування.
  • Дуже легка.

Серед мінусів можна виділити:

  • Схильна до швидкої деформації.
  • При приготуванні кислих продуктів може змінитися смак.
  • З часом стіни каструлі темніють.

Вважається, що каструлі з алюмінію є небезпечними для життя.

Надійний чавун

Чугун – ідеальний матеріал для таких каструль як казан або каченята. Але зараз він не дуже популярний, тому якісні чавунні каструлі ще постараються знайти.

Чим так привабливий цей матеріал:

  • Універсальність використання. Каструлі з чавуну можна використовувати не лише на плиті, а й у духовці.
  • Властивості чавуну дозволяють страві нудитися або гаситися на вогні.
  • Основа чавунних виробів вбирає масло, що не дозволяє їжі пригоряти при приготуванні.
  • Чавунний посуд не вимагає до себе спеціального догляду, не дряпається.

У чавунних каструль, крім плюсів, також є й мінуси:

  • Вага. Чавунні каструлі досить тяжкі.
  • Довго нагріваються.
  • Можлива поява іржі при поганому догляді.
  • Протипоказана мийка в посудомийній машині.
  • Дорожність. Посуд із гарного чавуну досить дорогий.



У магазинах посуду можна зустріти каструлі з чавуну, вкриті різнокольоровою емаллю. Покриття дозволяє полегшити догляд, але саме воно і позбавляє посуд її головних переваг.

Екологічна кераміка

Керамічний посуд вважають найекологічнішим і натуральним у світі. Такий посуд має багато переваг:

  • Страви, в каструлі не варяться, а томляться і не пригоряють.
  • Екологічність посуду дозволяє не тільки безпечно готувати, а й зберігати страви досить довго.
  • Каструлі з кераміки можна використовувати на плиті, в духовці.
  • Проста у догляді, спеціальне покриття не дозволяє їжі прилипати до стінок.

Серед мінусів використання керамічного посуду виділяють:

  • Для керамічного посуду шкідливі перепади температур, можуть тріснути і стати непридатними.
  • Посуд досить крихкий, легко б’ється.
  • Захисний шар з часом стирається і весь бруд вбирається. Чищення стає складнішим.
  • Каструлі коштують дорого.

Нержавіюча сталь

Лідуючі позиції займає посуд із нержавіючої сталі.

Чому ж вона така популярна? У посуду з нержавіючої сталі багато безперечних плюсів:

  • Міцний матеріал. Він не боїться механічного впливу та грубого очищення.
  • Безшкідливий, тому що не вступає в реакцію з продуктами і не виділяє шкідливих речовин.
  • Має антипригарні властивості, підходить для приготування навіть найкапризніших страв.
  • Стильний дизайн, який дозволяє гармонійно вписати посуд у будь-який інтер’єр.

Головний мінус таких каструль — найвища вартість.

На полицях магазинів зустрічається безліч варіантів на будь-який гаманець, але подумайте, а чи може дешевий посуд відрізнятися високою якістю.

До вибору якісної каструлі з нержавіючої сталі варто підійти зі знанням справи, тому що від цього залежить термін служби. Звичайно, у магазині продавець зможе проконсультувати вас, але краще бути у всеозброєнні.

Важливо! Подивіться на дно каструлі, там вказано багато цікавої інформації. Саме на дні вказано маркування, яке містить всю інформацію про склад хрому та нікелю у сталі.

У кращих каструлях з нержавіючої сталі у сплаві вміст хрому набагато вищий за нікель.

Ще одним важливим показником якості є товщина стінок та дна. Розмір стінок має бути більше 0,5 мм, а ось товщина дна вже 3 мм.

При виборі каструлі недостатньо прийняти рішення щодо матеріалу, з якого вона буде виготовлена. Обов’язково враховуйте тип варильної панелі на вашій кухні.

Варкова панель та посуд

При виборі каструлі для вашої кухні варто врахувати тип варильної панелі, тому що не всі типи плит сумісні з тим чи іншим посудом.

  • Для газової плити підійдуть всі види, крім кераміки та скляного посуду.
  • Склокераміка досить ніжна, тому і поводитися з нею потрібно дуже акуратно. Підійдуть всі види каструль, крім чавунних, тому що вони можуть пошкодити поверхню панелі.
  • Індукція вимагає більш ретельного підходу до вибору каструль. Якщо посуд буде підібраний неправильно, то нагрівання просто не буде.



Повертаємось на дно каструлі. Саме тут також можна побачити маркування, де зазначено з якими видами плит сумісна каструля.

Важливі деталі

Щоб купити хорошу каструлю, важливо врахувати ще деякі деталі.

  • Виходячи зі своїх переваг, робіть вибір у бік потрібної форми каструль. Вони бувають різної форми.
  • Каструля має щільно закриватися кришкою.
  • Ручки, які не нагріваються і отвір для пари, що виходить, будуть тільки плюсом.
  • Якщо на кухні у вас є посудомийна машина, варто скористатися цим плюсом і вибрати каструлі, які можна мити не тільки вручну.

Каструлі, на яких завдано мірні поділки, має свої плюси, так що ви можете заощадити час на дотримання пропорцій.

Чи важливий бренд

Сучасний світ не стоїть на місці і постійно розвивається у всіх сферах життя.Так і у світі виробників посуду існує велика кількість виробників. Іноді так складно зробити вибір, оскільки достаток вибору лякає та плутає.

Кращі виробники каструль щодня змагаються за право на перших місцях. Регулярно поповнюючи асортимент новими моделями, покращуючи якість та підвищуючи безпеку.

Недарма дуже багато уваги приділяється саме безпеці, адже каструля безпосередньо стикається з продуктами харчування, які згодом потрапляють до нас в організм.

Тому, при виборі каструль варто віддавати перевагу зареєстрованим та перевіреним брендам.

Нижче зібрано рейтинг найкращих каструль на сьогодні.

Каструлі з нержавіючої сталі:

  • Tescoma
  • TalleR
  • Rondell
  • Гурман

Емальовані каструлі:

  • Kochstar
  • Mayer&Boch

Каструлі для індукції:

  • Tefal
  • Kukmara

Це лише деякі бренди, які здобули репутацію надійних та безпечних виробників.

Вибір каструль, так само як і вибір чогось іншого, потребує ретельного та уважного підходу.

Грунтуючись на отриманій інформації, можна зробити вибір на користь того чи іншого матеріалу, форми та якості. А інтернет або різні каталоги, що усипані фото каструль, допоможуть визначитися з дизайном.

Фото кращих каструль для кухні