Мийки з нержавіючої сталі: інструкція, як вибрати. Реальні фото приклади

Мийки з нержавіючої сталі: плюси та мінуси, опис всіх різновидів + поради, яку вибрати

Щоб кухня була зручною та красивою, а процес миття посуду був приємним, треба вибирати мийку відповідно до розміру, стилю та інтер’єру кухні.

Привабливий зовнішній вигляд та функціональність миття забезпечать комфорт не тільки при миття посуду, але й при приготуванні їжі.

Одним із представників подібних виробів є популярна нержавіюча сталь, здатна прикрасити будь-яку кухню.

Позитивні якості та недоліки нержавіючої сталі

Мийка з нержавіючої сталі має такі переваги:

  • Доступна ціна;
  • Має бактерицидні властивості;
  • Не чутлива до агресивних середовищ;
  • Не вимоглива до догляду. Можна мити простими побутовими засобами;
  • Різноманітний асортимент;
  • Не іржавіє;
  • Витримує високі температури, не боїться відкритого вогню, на її поверхню можна ставити розжарений метал;
  • Високий рівень міцності;
  • Компенсує удари при падінні посуду на дно з невеликої висоти. Тому посуд залишається цілим;
  • Довговічна (більше 20 років). Встановлюється один раз і на все життя. Миття не тріскається, не обсипається. Подряпини можна відполірувати простими засобами;
  • Безпечна для здоров’я людини, а при утилізації не завдає шкоди природі.

При всіх перевагах виробу, не можна не відзначити наявні недоліки:

  • Висока електропровідність, що вимагає обов’язкового заземлення для забезпечення безпеки;
  • Шумне падіння води та гуркіт при дотику посуду. Зменшити шум можна за допомогою спеціальної підкладки на дно раковини.

На ринку з’явилися мало галасливі моделі. Шум у них пригнічується кріпленням спеціальних пластикових або гумових накладок;

  • На блискучій поверхні залишаються сліди від бризок;
  • Найчастіше срібний колір, а золото і бронза зустрічаються рідко;
  • Невелика глибина штампованої раковини (не більше 20 см);
  • З’являються подряпини, які згодом стають помітними;
  • Під важкою вагою можливе прогинання (деформація).

Типи нержавіючої сталі

Види мийок з нержавіючої сталі відрізняються за розміром, формою та методом виготовлення.

У кожної моделі свої особливості, які необхідно знати, щоб купити ідеальне миття для кухні з нержавіючої сталі.






Міцні, стійкі до пошкоджень вироби виготовляють із нержавіючої сталі з позначкою 18/10, що означає, що сталь містить:

  • Хром – 18%
  • І нікель – 10%.

За способом виготовлення раковина може бути:

  • Штампована, безшовна, виконана з листової сталі. Мийки випускають глибиною до 25 см. Товщина металу на всій поверхні моделі має бути однаковою. Різна товщина є ознакою неякісного матеріалу;
  • Зварені раковини, які зварюються з кількох аркушів металу і вважаються якіснішими. Після зварювання шви шліфують та полірують. Вибираючи зварне миття, варто звернути увагу на стан швів. Випускають такі раковини різних розмірів та форм.

Мийки можуть бути з матовою, глянсовою, фактурною поверхнею. На матову раковину за доплату накладають текстуру, яка приховує невеликі подряпини та потіки води.












Глянцева (дзеркальна) поверхня чудово вписується в інтер’єр приміщення. Слід пам’ятати, що догляд за нею складніше, тому що залишаються сліди від води та утворюються дрібні подряпини. Рекомендується після закінчення робіт протирати поверхню сухою ганчірочкою.

Раковини з фактурною поверхнею коштують дорожче. Гарну рельєфну фактуру наносять за допомогою гравіювання або фальцювання.

Варто помітити, що у рельєфах осідає бруд, який треба постійно видаляти.

Техніка кріплення

Вироби з нержавіючої сталі за видом монтажу поділяються на два типи.

Врізні

Така модель встановлюється у спеціально заготовлену стільницю з будь-якого матеріалу. Врізні моделі відмінної якості та чудового вигляду. Раковини відрізняються між собою розмірами, глибиною та кількістю чаш.

Врізні раковини мають такі особливості:

  • Вони дуже зручні;
  • Встановлюють їх у будь-які кухонні меблі;
  • Дозволяють заощаджувати кухонний простір;
  • Многофункціональні;
  • Можна доукомплектовувати раковину на свій смак.

Раковини накладні

Їх ставлять на окремі кухонні тумби. Накладні раковини гармонують з будь-яким інтер’єром кухні, коштують не дорого, замінюють стільницю та виглядають красиво. Вони не вимагають складного догляду. Від аналогів відрізняються нетривалим терміном служби.

Моделі накладних мийок з нержавіючої сталі відрізняються розмірами, формами, кількістю чаш.

Форми нержавіючої сталі

Раковини з нержавіючої сталі випускають зі стандартними (класичними) та екстравагантними формами, що враховують рекомендації фахівців з кухонної ергономіки.



Квадратну та прямокутну форму нержавіючої сталі вважають класичними. Вони місткі, у них зручно мити посуд, ефектно виглядають на будь-якій кухні. Подібні форми можна доповнювати накладними аксесуарами на власний розсуд.

Розміри мийок для кухні з нержавіючої сталі квадратної форми змінюються в діапазоні 40-50 см, а прямокутної – 50-60 см.

У пропонованому асортименті мийок можна зустріти інші форми, що не поступаються за своєю популярністю:

  • Круглі та овальні. Вони глибокі (20 см), місткі, за ними простіше доглядати та комфортно використовувати. Трапляються моделі з декількома чашами. Зазвичай модель зустрічається з одним крилом;
  • Кутові та трапецієподібні форми, які чудово підходять для маленьких кухонь та економлять їхній простір.Переважно використовувати у кутових гарнітурах;
  • П’яти та шести вугільні сучасні моделі, які створюються додатковими секціями та крилами. Мийки суперфункціональні та місткі, але придатні для встановлення у великих кухнях.

Кількість чаш нержавійки

Мийка з нержавіючої сталі може бути:

  • Одна чаша. Це зручна, невелика раковина, що заощаджує кухонний простір. Чаша має прямокутну або круглу форму;
  • Дві чаші. Подвійне миття з нержавіючої сталі на кухні встановлюється по прямій лінії або під кутом. Модель призначена для великих кухонь.

Вибір миття

Рекомендації фахівців допоможуть вибрати чудове миття. На їхню думку, вибираючи мийку слід звертати увагу на наступні фактори.

  1. Нержавіюча сталь має бути марки 08Х18Н10 або AISI 304. З меншими значеннями марок раковину не варто купувати, тому що вона низької якості і довго не прослужить.
  2. Метал треба перевіряти в магазині магнітом, який прилипає до миття лише за поганої якості металу. По хорошому миття магніт легко ковзає.
  3. Товщина нержавіючої сталі повинна бути однаковою по всій поверхні.Чим товщі метал, тим виріб якісніший.
  4. Віддавати перевагу звареній раковині з високою якістю оброблених швів, тому що вона товща, тихіша і міцніша.
  5. Наявність захисту від шуму у вигляді гумової накладки.
  6. Оптимальна глибина раковини має бути 18-20 см.
  7. Вигляд монтажу вибирати з урахуванням особливостей кухні.
  8. Накладна раковина товща врізна, тому вона краща.
  9. Найкращий варіант – матова поверхня.
  10. Якщо вибирати нержавіючу скло, то безпечна щільність скла — більше 8 мм.
  11. Гарантійний термін бюджетних моделей – два роки, високоякісних – до 5 років.
  12. Визначити що краще — нержавіюча сталь або кам’яна ефектна мийка для кухні. За кам’яною безшумною раковиною легко доглядати, стійка до високих температур, багато виглядає, але дорого коштує.
  13. Вибираючи мийку, варто мати на увазі, що голландська, італійська, німецька та іспанська високоякісна продукція має оригінальні та традиційні моделі.
  14. Вибирати нержавіючу сталь варто під кухонні меблі.Фото мийок з нержавіючої сталі допоможуть визначитися з оптимальним вибором.
  15. Не варто купувати дешеву раковину.






Якщо взяти до уваги, що роботи, пов’язані з раковиною, становлять понад 60%, стає очевидним наскільки важливим є правильний вибір раковини.

Це може суттєво полегшити процес приготування їжі та скоротити час на кухонні роботи.

Фото мийки з нержавіючої сталі для кухні