Ножі для кухні – який вибрати? Фото огляд моделей та новинок, поради щодо вибору виробника та заточування ножів

Ножі для кухні — ТОП-10 найкращих моделей з оглядом новинок та порадами, який краще вибрати (130 фото)

Ринок заполонений різноманітними моделями ножів відомих брендів, які не встигли увійти в лідери виробників.

Серед такої різноманітності хочеться придбати для кухні якісний, багатофункціональний набір ножів, адже він є найголовнішим елементом у кухарській справі.

Ознайомившись із цією статтею та зваживши всі за і проти, можна вибрати ножі тієї фірми, яка і за ціною, і за функціоналом оптимальна.

Трохи історії

Людина користується ножем ще з часів палеоліту (кам’яної доби). Про це свідчу розкопки. Тільки перші різальні інструменти робилися з каменю, вулканічного скла, кістки тварини, бамбука.

Такі ножі були досить непоганими для рівня розвитку. А металеві з’явилися відразу, як тільки з’явилося ковальське мистецтво. Майстри ковальства не відразу дійшли до того, що ножі мають спеціалізуватися за категоріями.

З розвитком технологій удосконалюється і дизайн моделей, і зручність рукоятки, і сплав.


Параметри, за якими вибирають ніж

Як вибрати найкращі ножі для кухні? Треба знати, що ножі вибирають за їхньою гостротою, яка має триматися довго. У японців є навіть поняття як (кірінаку) — час, протягом якого він залишається гострим.

Гострота забезпечується правильним підбором сталі та правильною термічною обробкою. Крім того, що ніж гострий, він ще повинен легко різати продукти, що забезпечується геометрією леза.






Під геометрією ми маємо на увазі:

  • Форму леза;
  • Кути заточування;
  • Спуски;
  • Кути спусків.

Добре лезо залежить від майстра або від виробника, який цей ніж виготовляє. Важлива й форма рукоятки, яка повинна бути зручною і не сповзати.

Монтаж рукоятки буває:

  • Всадний;
  • Наскрізний;
  • Накладний;
  • Зварний.

Форма рукоятки буває:

  • Пряма;
  • Конусна;
  • Випукла;
  • Увігнута;
  • Фігурна.

Виготовлена ​​з матеріалу:

  • Дерева;
  • Пластика;
  • Скловолокна;
  • Мікарта;
  • Метали та ін.






Ніж повинен мати збалансованість рукоятки та леза. Збалансованість перевіряється так: він кладеться на вказівний палець так, щоб палець знаходився між рукояткою та лезом. Ніж не повинен падати, тобто ні ручка, ні лезо не повинні переважувати.

Перш ніж купити новий ніж для кухні, треба спробувати відповісти на запитання: «Чим не влаштовує ріжучий інструмент, який використовується на кухні зараз?» Варіанти відповіді можуть бути різними. Не влаштовує:

  • Вага;
  • Швидко тупиться;
  • Дуже широкий;
  • Довгий;
  • Не комфортна рукоятка та ін.

Основне питання: «Для нарізки яких продуктів застосовуватиметься кухонний інструмент?» Для нарізки:

  • М’яса та його обробки;
  • Риби (філейний);
  • Овочі;
  • Фруктів;
  • Хліба;
  • Сира;
  • Ковбаси та ін.

Загалом у європейській кулінарній практиці існують 20 видів ножів. А в японській — 200, а з регіональним обліком — 800.





Жінка віддасть перевагу універсальному невеликому розміру ніжу довжиною 14-18 см. Але якщо до цього питання підходити професійно, то бажано придбати два інструменти: один великий шеф-ніж (основний) і маленький для очищення.

Два ножі задовольняють практично всі кухонні потреби. Але з огляду на жіночі потреби, то придбати набір «трійку» — оптимальний варіант.

Придбавши ніж, необхідно переконатися, що модель належить відомій фірмі, а не його підробці. Тому не можна продукт купувати невідомо де і невідомо у кого, а у спеціалізованих магазинах з інструкцією та гарантією.

Гарний ніж не буде дешевим. У цій статті будуть представлені 10 відомих брендів та рейтинг ножів для кухні, які завоювали любов покупців. Буде розказано переваги тієї чи іншої фірми.

На фото ножів для кухні видно, наскільки різноманітний їх дизайн — лезо, рукоять, підставки, упаковка.

Найкращі недорогі ножі

  • Tojiro – виробник Японії. Стандартний, класичний; зручно тримати у руці; сплав досить міцний із хрому та нікелю, що дозволяє не так часто точити лезо.
  • Arcos – Іспанія. Виконані у класичному вигляді; рукоятки виконані з дерева та пластику, трохи слизькі; в’язкість та твердість металу 53-58 HRC, потребує зрідка заточування.
  • Mikadzo – Японія. Оригінальна дерев’яна рукоятка та лезо; твердість сплаву від 57 HRC, що дозволяє не так часто заточувати лезо; відносно недорога та якісна марка.
  • Rondell – Німеччина (виробляється у Китаї). Дана фірма має різноманітну зовнішність і леза, виконані з різних сплавів; рукоятка дуже зручна.
  • Clobal – Японія. Найрейтинговіший бренд із недорогих ножів; має високу якість; один із численних грандів; рукоятка монолітна з клинком, але всередині порожниста; дуже добре збалансований.






Кращі ножі для покупців із доходом вище середнього:

  • Kyocera – Японія. Відрізняється простішим зовнішнім виглядом; використовує для сплаву цирконій та невелику кількість легуючих елементів; дуже легкі та тверді.
  • Wusthof – Німеччина. Відрізняється плавним переходом рукоятки в клинок, що створено за унікальною технологією; висока практичність; рукоятка зручна та легка, що дозволяє довго працювати.
  • Fissler – Німеччина.Недорогі ножі із серії преміум-сегменту; найпростіший дизайн; до сплаву додані ванадій та молібден, що робить лезо дуже міцним, від 58 HRC.
  • Kai – Японія. Дорога та якісна лінійка; має тришарову металеву поверхню з додаванням дамаської сталі; твердість становить 60-62 HRC; рукоятки виконані у двох варіантах, перший з горіхового дерева, другий з більш дешевого полімеру. Додавання дамаської сталі – це поєднання м’якого і твердого металу, що дає ефект розмитості і дуже гарно виглядає.
  • Samura – Японія. Має найвищий рейтинг; довго існуюча фірма, що прославилася на весь світ; нещодавно вирішила створити вдосконалену лінійку з рукояттю з червоного дерева та лезом з додаванням дамаської сталі міцність якого складає 62 HRC.

Всі описані ножі відповідають вимогам санітарії та забезпечують високу довговічність. Мають серії лінійок, кожна з яких є індивідуальною та унікальною.

Слід зазначити, що для кожного бренду підбирається індивідуальна наточка. Наточка або мусат для більш м’яких сплавів не зможе заточити ножі з твердого металу, для яких потрібний механічний або кам’яний аналог.

Ножі для кухні описаних брендів можна купити як набором, так і окремо. Як для індивідуального використання домогосподарками, так і професіоналами – шеф-кухарями.

Фото найкращих ножів для кухні