Як вибрати міксер: інструкція + огляд міксерів для дому та кухні

Як вибрати міксер – рейтинг найкращих моделей 2024 року (основні параметри, види, ціни та відгуки)

Міксер потрібен на кожній кухні. Як вибрати потрібний (правильний) та не переплатити за зайві 100 Вт потужності.

Для цього необхідно мати уявлення про види міксерів і основний їх функціонал. Важливо розуміти відмінність міксера від блендера та не плутати їх.

Відмінність міксера від блендера

Заслужену популярність серед побутової кухонної техніки набув блендер. За допомогою цього приладу за лічені секунди подрібнюють овочі та фрукти у пюре. Потрібний при приготуванні напоїв, соусів, мусів. Необхідний для приготування їжі для маленької дитини. В основі блендера ножі, що швидко обертаються.

Початкове призначення міксера – це саме перемішування подрібнених інгредієнтів сипучої або рідкої консистенції, до однорідності суміші. Внаслідок використання міксера виходить повітряна маса крему або тіста.

Міксер впорається і із замісом густого тіста. Для досягнення основної мети міксер оснащений віночками та гаками.

Збивання кремів та замішування тіста неможливо досягти за допомогою блендера. Для таких завдань необхідний міксер.


Види міксерів

Існує кілька видів міксерів, які відрізняються:

  • По конструкції;
  • Габаритів;
  • Потужності;
  • Функціонал;
  • Матеріали виготовлення.






Ручний

Мобільна версія міксера відрізняється тим, що його потрібно тримати в руці під час роботи. Тому ручний міксер невеликий та легкий прилад.

Корпус виготовлений із пластмаси. Його вага трохи більше 3 кг. Сумісний з будь-яким посудом, у який занурюються віночки.

  • Має не високу потужність: від 250 ВТ до 400 Вт. Моделі з підвищеною потужністю 500-700 Вт коштуватимуть значно дорожче. Середня потужність 350-400 Вт дозволяє вирішити завдання, передбачені для цього типу міксера: збивання пюре або крему, приготування тіста для млинців або простого коктейлю.
  • Кнопка для відділення насадок та перемикач швидкостей зручно розміщені на ручці електроприладу. У комплект входять металеві віночки та гак для замісу тіста. Деякі моделі з максимальною потужністю можуть мати насадку блендера.
  • Ручний міксер легкий у догляді. Потрібно лише від’єднати насадки та помити їх. Корпус протерти вологою ганчіркою. Іншою його перевагою вважається мобільність та мініатюрність.

Рух цього виду міксера не має високої потужності, тому швидко перегрівається при тривалій роботі на високих швидкостях і не справляється із замісом тугого тесту. Якщо зламається, то рідко ремонтується.

Стаціонарний

Принципова відмінність стаціонарного міксера від ручного в тому, що має фіксоване з’єднання корпусу з підставкою для чаші. Головна його перевага в тому, що під час роботи агрегату людина мінімально залучена до процесу.

  • Вага стаціонарного міксера в залежності від моделі може бути від 5 до 10-12 кг.
  • Корпус виконаний із пластмаси або металу.
  • З назви зрозуміло, що він не складний електроприлад. Необхідно одразу передбачити для нього місце на кухні.






Стаціонарний міксер має потужність від 450 Вт і вище. Потужність міксера прямо впливає на його здатність:

  • Замісити густе дріжджове або пісочне тісто;
  • Працювати з великими обсягами інгредієнтів (до 5 л);
  • Прослужити надійно довгі роки.

Середніми показниками потужності для стаціонарних міксерів вважається 700-900 Вт. Деякі моделі з великими обсягами чаші можуть мати потужність 1000 Вт. Для

Розмір чаші є важливою характеристикою, на яку необхідно звернути увагу при виборі моделі. Необхідно врахувати, з яким обсягом порцій найчастіше доведеться працювати.

Для домашнього використання найчастіше достатньо придбати міксер із середнім об’ємом чаші 3-4 л. Тому немає необхідності переплачувати за міксер з більшою чашею та відповідно з більшою потужністю. Для використання в комерційних цілях підійде міксер із чашею від 5 л та потужністю понад 1000 ВТ.

Основний недолік стаціонарного міксера – його розмір та вага. На невеликій кухні нелегко знайти для нього постійне місце.

Планетарний

Інший вид стаціонарного міксера називається планетарним невипадково. Свою назву він отримав через технологію, яка дозволяє насадкам обертатися не лише навколо своєї осі, а й здійснювати рух по колу.

Рухи відбуваються у протилежних напрямках. Такий тип руху нагадує рух планет своєю траєкторією.






Застосування цієї технології дозволяє досягти чудових результатів: швидко довести суміш досить великого обсягу продуктів до однорідної консистенції. Відмінно збиває яєчні білки на безі, незамінний для приготування повітряних десертів.

Планетарні міксери найпотужніші з побутових.

  • Справиться із замісом тесту будь-якої консистенції.
  • Мінімальна потужність 600 Вт.
  • Для нормальної роботи необхідно підбирати моделі з показниками потужності 900-1200 Вт.
  • Підвищена потужність двигуна агрегату обумовлена ​​великим обсягом чаші та безліччю додаткових функцій.

Високомощний планетарний міксер більше нагадує кухонний комбайн.

  • У комплект крім віночків, лопатей та гака, може входити і насадка занурювального блендера, ніж-подрібнювач, терка, м’ясорубка і навіть соковитискач.
  • Часто цей потужний міксер використовують у невеликих виробництвах: кав’ярнях, ресторанах та кафе.

За всіх численних переваг багатофункціональний планетарний міксер має недоліки – важкий, галасливий, займає багато місця і дорогий.

Рекомендації щодо вибору міксера

Для невеликої родини, яка віддає перевагу простим стравам і іноді балує себе домашньою випічкою, варто вибрати ручний міксер із потужністю в діапазоні 300-400 Вт.






Для мініатюрного міксера легко знайти місце на будь-якій кухні.

  • Для любителів випічки та інших страв із тіста корисним придбанням буде стаціонарний міксер потужністю 700-900 Вт. Агрегат впорається навіть із замісом густого тіста.
  • Для кондитерів, які готують багато і часто різні десерти, ідеально підійде планетарний міксер з потужністю понад 900 Вт.

При покупці необхідно врахувати якими електроприладами вже оснащена кухня, щоб не переплатити за зайві функції та насадки.


Фото кращих моделей міксерів