Як точити ножі: інструкція із заточування ножів (технологія, секрети, пристосування)

Як точити ножі: як правильно точити та чим? Огляд кращих способів та пристроїв (інструкція для новачків)

Розглядаючи питання, як правильно точити ножі, слід розуміти, що ножі поділяються на велику кількість різновидів, вони відрізняються не тільки своїм призначенням і типом використовуваних матеріалів, але й підходом до гостріння.

Так, наприклад, наточити кухонний ніж значно легше, ніж мисливський, просто тому, що в них використовуються абсолютно різні метали, один з яких м’якший, відповідно легше піддається редагуванню. Існує велика кількість способів, як наточити ніж так, щоб він міг вільно розрізати аркуш паперу, поставлений на ребро.

Таке заточення особливо цінується кухарями, тому що дозволяє нарізати продукти максимально дрібно та безпечно. У мисливській справі такий тип заточування також цінується, але значно менше. Це пов’язано з тим, що у мисливському напрямку фактично немає причин нарізати щось максимально тонко.














Кухонні ножі

Придбавши комплект кухонних ножів, зазвичай до нього додається точильний інструмент. Варто зазначити, що якість таких точильних інструментів часто залишає бажати кращого, тому що він є або звичайним бруском низької якості, або подібністю до округлого напилка.

  • Проте не у всіх комплектах точильне пристосування низької якості.
  • Багато відомих брендів ретельно стежать за якістю заточування своїх ножів та пропонують у комплекті якісне обладнання, щоб споживачі могли самостійно підтримувати відмінне заточення.
  • Точило для ножів можна придбати окремо, як правило, середня вартість 500-700 рублів за інструмент середньої якості. За допомогою нього можна самостійно точити ножі до прийнятної гостроти.

На що звернути увагу

При покупці кухонних ножів слід звертати увагу на тип металу, який використовувався для створення клинків. Від цього залежить оптимальний спосіб заточування. Багатьом звично точити ножі бруском, це фактично універсальний варіант, але брусок також слід ретельно підбирати.







SONY DSC


Існує більше різновидів точильних брусків.Всі вони поділяються на 3 типи:

  • Для грубої заточки. Дозволяє вирівняти лезо після зазубрин, надати краю правильну форму.
  • Для середнього заточення. Шліфує лезо і край, щоб можна було якісно його ув’язнити.
  • Для м’якого заточування. Застосовується на кінцевому етапі, коли лезу потрібно надати максимальної гостроти.

Найоптимальнішим варіантом є алмазні бруски, у них відмінне співвідношення ціна/якість, до того ж вони мають великий термін експлуатації.




?????????????


Мисливські та туристичні ножі

Основна відмінність мисливських та туристичних ножів від кухонних полягає у металі, що використовується. Він значно міцніший, краще витримує вигини, також він товщий. Крім того, рукоятка ножів зручніша, дозволяє надійніше зафіксувати ніж у руці.

Окрім цього також відрізняється спосіб заточування таких ножів. Цілком можна точити ніж каменем, однак при твердому металі це досить довге заняття, яке може зайняти 2-3 години, перш ніж досягнутий середній результат.

При заточенні мисливських ножів одного бруска буде мало, бажано мати шкіряний ремінь або широку шкіряну смужку, призначену спеціально для шліфування кромки ножів.

Її можна придбати в спеціалізованому магазині, вартість досить висока. Її завдання полягає у шліфуванні кромок ножів після кількох етапів заточування, саме завдяки їй можна досягти максимально можливої ​​гостроти на конкретному типі металу.

Рекомендується подивитися відео з докладним розбором та оглядом нюансів точення мисливських ножів, а також ознайомитися з технікою безпеки при проведенні таких робіт, особливо при використанні верстатів.

Особливості заточування ножів

Щоб значно скоротити час, що витрачається на заточування ножів, рекомендується придбати точильний верстат. Вони, у свою чергу, бувають ручними та автоматичними. Другий тип коштує значно дорожче і представлений у широкому ціновому діапазоні, може бути компактним та повнорозмірним, професійним.

  • Перший тип значно простіше, але він також дозволяє якісно нагострити лезо.
  • У конструкції за основу використовується точильне коло, яке обертається за певної швидкості.
  • Завдяки цьому залишається лише акуратно притулити ніж однієї зі сторін до кола, поступово виточуючи край.
  • Один бік потрібно періодично проводити по колу по всій його довжині, щоб заточування було рівномірним.
  • Після того, як з одного боку ніж буде заточено, необхідно розпочати роботу над іншою стороною.
  • Коли також можуть змінюватися, залежно від етапу заточування, що проходить. Вони також поділяються на грубі, середні та для м’якого заточення.
  • Точити ніж на верстаті значно простіше, крім заточування його можна використовувати як шліфувальну машинку.

З цією метою на верстат встановлюється спеціальне шліфувальне коло, після чого система запускається. Для грубого шліфування можна використовувати звичайний наждачний папір різної грубості зерна, цього буде достатньо, щоб, наприклад, зняти шар іржі з металу.

Рекомендації

Розглядаючи питання, як точити ножі на точильному верстаті, не варто забувати про техніку безпеки.

Верстат, навіть найменший, є досить серйозною небезпекою для людини.

Тож перед роботою рекомендується перевірити кілька аспектів.

  • Одяг не повинен бовтатися, мати не заправлені шнурки та інші елементи.Це необхідно для того, щоб верстат випадково не зажував шнурок або, наприклад, рукав, оскільки це може призвести до шкоди здоров’ю людини.
  • Працювати потрібно у захисних рукавичках. Стандартна вимога при роботі фактично з будь-якими інструментами та верстатами, рукавички захищають шкіру рук від металевого пилу та стружки.
  • Необхідне носіння захисних окулярів у процесі роботи. Окуляри захищають очі від попадання в них металевого пилу та стружки, іскор.

Просте зведення правил, яке дозволить знизити ризик при роботі за верстатом до мінімуму.

Фото способів точити ножі