Планування кухні: найкращі варіанти планувань, зонування та дизайну (150 фото)

Планування кухні – докладна інструкція, як правильно розпланувати кухню різних розмірів (фото кращих ідей та рішень)

Планування кухні залежить від цілого ряду факторів: розмір та форма приміщення, розташування вікон, дверей та комунікацій, кількість людей, які проживають у квартирі.

Всі вони мають бути враховані до початку ремонту. Крім того, при плануванні кухні необхідно дотримуватися кількох правил:

  1. Правило робочого трикутника – раковина, холодильник та варильна поверхня на плані кухні повинні розташовуватися по вершинах трикутника та якомога ближче один до одного.
  2. Місце для раковини зазвичай визначено розташуванням труб та каналізації, а для газової або електричної плити – газового стояка або силової розетки відповідно.
  3. Незважаючи на «робочий трикутник», газові пальники не можна встановлювати безпосередньо поруч із раковиною та холодильником. Необхідний проміжок щонайменше 60 см.
  4. Холодильник рекомендується ставити в кут кухні, щоб не захаращувати простір і поверхню обробного столу. При цьому його повністю відкриті дверцята не повинні перегороджувати прохід.
  5. Велика габаритна техніка, яка не використовується при приготуванні їжі (наприклад, посудомийна та пральна машини), не повинна знаходитися в зоні робочого трикутника.

Розглянемо основні варіанти планування кухні.

Лінійне планування кухні

Всі кухонні меблі та велика техніка розташовується вздовж однієї стіни. Найчастіше такий варіант планування застосовується на дуже маленьких або вузьких кухнях або в студіях невеликого розміру.

Плюси:

  • Це найпростіший варіант планування, що не вимагає розробки дизайн-проекту – потрібно просто вибрати та заміряти одну зі стін;
  • Лінійні кухонні гарнітури – найдешевший варіант; в них немає дорогих кутових і торцевих ящиків, а також спеціальної фурнітури викочування;
  • Така кухня найбільш компактна; вона займає найменше місця;
  • Тут немає кутових модулів, до внутрішнього простору яких важко дотягнутися; всі полиці та ящики завжди під рукою;
  • При виборі будь-якої готової кухні це найкращий варіант; що заощаджує додаткові гроші та час;
  • Таке планування легко впишеться в кухню будь-яких розмірів, форми та стилю.









Мінус:

  • Мало місця як для робочих поверхонь, так і для зберігання;
  • Неможливість дотримання принципу робочого трикутника; якщо при цьому довжина такої кухні понад три метри, то при готуванні найбільше часу і сил йтиме на біганину між холодильником, раковиною та пальниками;
  • Під час планування невеликої кухні з холодильником робоча поверхня може виявитися зовсім крихітною.

Кутне планування кухні

Планування кутової кухні – це найбільш універсальний спосіб розміщення кухонних меблів. Фактично він підходить для будь-якого приміщення. Але найчастіше він застосовується на кухнях середнього розміру (8-10 кв. м), що формою наближаються до квадрата.

Плюси:

  • Кутне розташування гарнітура залишає достатньо місця для обідньої зони;
  • Легка реалізація «правила робочого трикутника» — розташування кухонних меблів на плані вже має трикутну форму, і вписати в неї техніку не важко;
  • Достатня площа зон приготування їжі, місць зберігання та розміщення техніки;
  • Легкість планування кухні з розділенням її на 2 кутові зони: робочу та вітальню з диваном та обіднім столом.

Мінус:

  • Віднімає більше простору, ніж лінійне планування;
  • Не підходить як для занадто вузьких, так і для занадто широких просторів;
  • Не вписується в кухні з нішами, виступами та не надто рівними стінами;
  • При такому розміщенні меблів у кутові шафи необхідно встановлювати спеціальну дорогу фурнітуру; без неї місце в кутах просто пропадатиме.

Паралельне планування кухні

Паралельне планування передбачає два ряди меблів фасадами один до одного. Раковина і плита зазвичай розміщуються в одному ряді, а холодильник – у протилежному.









Плюси:

  • Великий обсяг шаф та робочих площ;
  • Можливість скоригувати витягнуту форму кімнати шляхом розміщення меблів по її торцям;
  • Симетричність планування, що особливо важливо для кухні з дизайном у класичному стилі;
  • Відсутність кутових та торцевих елементів, що призводить до зниження вартості.

Мінус:

  • Величність при маленькій площі приміщення;
  • Великий обсяг прохідних місць на кухні такого планування;
  • На кухні великої площі – значні відстані між вершинами «робочого трикутника»;
  • Незручність використання при готуванні кількома людьми одразу – вони плутатимуться під ногами один у одного.

Трьохстороннє планування кухні

Такий варіант передбачає угруповання кухонних ящиків та техніки вздовж трьох стін у формі літери П. Він передбачає площу приміщення не менше 12 кв. м.

Плюси:

  • Відсутність наскрізного руху;
  • Розташування всіх робочих просторів у безпосередній близькості один до одного;
  • Зонування простору на робочу та обідню області;
  • Максимальна кількість місця для зберігання та площі для приготування;
  • Симетричність, що особливо актуально для класичного інтер’єру.

Мінус:

  • Величність у разі невеликих та вузьких приміщень;
  • Більшість важкодоступних місць, що призводить до необхідності покупки спеціальної фурнітури та серйозного подорожчання загальної вартості меблів;
  • Необхідність виготовлення на замовлення;
  • Неможливість розміщення у квартирі типового планування.









Острівна

Варіант острова застосовується лише для просторих кухонь (від 16 кв. м), зазвичай об’єднаних зі столовими. Кухонним островом можна доповнити будь-яке з вищезгаданих планувань.

Зазвичай у вигляді острова виступає барна стійка або обідній стіл, об’єднаний з додатковими шафами.

Плюси:

  • Об’єднання в єдиний простір кухонь великої площі;
  • Зручність та ергономічність;
  • Зонування кухні-студії або вітальні;
  • Можливість спілкування з людьми, що сидять за барною стійкою, одночасно з приготуванням їжі;

Мінус:

  • Неможливість розташування на маленьких кухнях;
  • Втрата кількох «квадратів» площі — за рахунок самого острова та проходів навколо нього;
  • Неможливість виносу на нього мийки або плити через складність підведення комунікацій у стандартних квартирах;
  • Необхідність розташування повноцінної обідньої зони десь в іншому місці.

Півострівна

Півострів на кухні схожий на острів, за винятком, що одним кінцем він примикає до стіни.

Плюси

  • Зонування простору на кухні;
  • Додаткова робоча поверхня;
  • Барна стійка, а можливо і заміна обіднього столу на невеликій кухні.









Мінус

  • Складність перенесення комунікацій у квартирі, на відміну від планування кухні в будинку;
  • Неможливість обійти його з усіх боків, на відміну від острова.

Як правильно вибрати для своєї конкретної кухні планування та дизайн серед усього цього розмаїття? Є такі шляхи:

Самостійно розкреслити план приміщення та розгортку по стінах з урахуванням усіх деталей.

  • Цей варіант підходить для кухонь невеликої площі, простого (як правило, лінійного) планування та стандартного оздоблення.
  • Перед цим необхідно переглянути фото планування кухні подібних розмірів та форми в інтернеті та відібрати для себе найбільш підходящі варіанти.

Накреслити план та розробити дизайн приміщення у 3D-програмах або на сайтах онлайн-планувальників.

  1. Гарним варіантом буде, наприклад, планування кухні на сайті Ікеа.
  2. Можна розробити детальний план кухні з меблями, технікою та всіма комунікаціями та побачити, як усе це виглядатиме в обсязі.
  3. На виході можна отримати повне планування, розгортання меблів по стінах та кошторис.
  4. Готовий проект зберігатиметься на сайті Ікеа протягом року.
  5. А недоліком цього методу є те, що всі меблі та техніка в цьому випадку будуть із Ікеї.









Звернутися до консультантів у салонах кухонних меблів.

  • Вони мають програму-планувальник та навички дизайну та із задоволенням запропонують вам кілька варіантів планування вашої кухні.
  • Але на подяку ви повинні будете замовити кухонні меблі у них або сплатити надані послуги.

Найняти професійних дизайнерів для розробки повноцінного проекту кухні, в якому ви зможете реалізувати всі свої мрії про ідеальний простір.


Фото ідеального планування кухні