Як вибрати Фритюрницю правильно: рейтинг кращих моделей для дому 2024 + відгуки

Як вибрати Фритюрницю – огляд кращих видів, плюсів та мінусів, основних рекомендацій для правильного вибору

Немає нічого кращого за хрусткий шматочок смаженої курки або картоплі прямо з фритюрниці. Але хоч би як ми намагалися відтворити ці страви на нашій домашній кухні, ви просто не зможете досягти цього без фритюрниці.

Сучасні фритюрниці, розроблені для домашньої кухні, оснащені функціями безпеки, щоб гарантувати, що метод приготування не більш небезпечний, ніж приготування їжі з олією на сковороді.

Навіщо потрібна фритюрниця

Фритюрниці – це кухонні пристрої для швидкого приготування страв, занурюючи їжу в масло при дуже високих температурах, від 175 ° C до 190 ° C.

Однак непридатна фритюрниця може дати вам картоплю фрі, просочену олією або, навпаки, переварену їжу.

Крім того, як професіоналу, якому потрібна фритюрниця для комерційного використання, є ймовірність, що ви отримаєте модель, яка не відповідає вашим мінімальним потребам. Отже, необхідно докладний посібник з покупки!

Вибір фритюрниці повинен проводитись за декількома критеріями. Ми розглянемо посібник, який допоможе вам зробити правильний вибір.


Типи фритюрниць

Основними є «класичні» фритюрниці та електричні моделі. Потім є фритюрниці з холодною зоною та без масляні.

Яка з них найкраще підійде вам? Давайте по порядку дізнаємося про їх характеристики:






Класична фритюрниця

Ця модель фритюрниці являє собою велику глибоку миску з кошиком для занурення картоплі в олію. Вони також поставляються з кришкою, яка допомагає захистити ваші стільниці та тіло від бризок гарячої олії. Це найдоступніша за ціною модель фритюрниці.

Крім того, їх легко зберігати, коли ви ними не користуєтеся. Ви також можете використовувати їх для приготування їжі. Єдиний недолік у тому, що вам доведеться дуже регулярно стежити за ними під час використання, тому що вони не мають таймера.

Електрична фритюрниця

Ця модель з’явилася кілька років тому на ринку побутової техніки. І швидко знайшла своїх користувачів. Деякі можуть працювати незалежно. Крім того, завдяки вбудованим таймерам вам не потрібно стежити за своїм пристроєм.

З точки зору дизайну вони схожі на звичайні кухонні прилади з резервуаром, що містить олію. Зрозуміло, установка закривається кришкою із фільтром від запаху.


Фритюрниця з холодною зоною

Ці фритюрниці призначені для напівпрофесійного використання у невеликих ресторанах. Вони мають форму прямокутного резервуару, в який занурений кошик.

  • Під баком знаходиться «холодна зона», що збирає залишки їжі.
  • Таким чином, масло залишається корисним і здоровим протягом тривалого періоду.
  • Ці машини тепер доступні у компактних форматах, які підходять для домашнього використання.






Без масляної фритюрниці

Ви коли-небудь думали про смаження без олії? Ці моделі можуть працювати з невеликою кількістю олії або без неї. Вони працюють за рахунок циркуляції гарячого повітря, яке рівномірно готує їжу за більш високих температур (близько 200°C).

  • Для більш рівномірного засмаження, пристрої виконані компактніше.
  • Однак до їх недоліків можна віднести більш тривалий час приготування, меншу продуктивність, високий ризик займання та утворення акриламіду.
  • Крім того, вони трохи дорожчі. Але залишаються гідним вкладенням завдяки економії використання масла.

Електрика чи газ?

Електричні фритюрниці:

  • Електроприлади комплектуються баками круглої, квадратної або прямокутної форми, що нагріваються резисторами.
  • Блок живлення пропонує перевагу, яка полягає в можливості регулювати температуру з точністю до градуса і часто в можливості вибирати різні температури для кожного резервуара.
  • З цими моделями ви можете робити кілька спеки одночасно при різній температурі.

Газові фритюрниці:

  • Масляний бак нагрівається одним або кількома пальниками.
  • Газові моделі часто споживають менше енергії.
  • Отже, вони допоможуть вам заощадити гроші в довгостроковій перспективі.
  • Зверніть увагу, що в деяких закладах може бути заборонено використання газового обладнання з міркувань безпеки.






Потужність

Потужність фритюрниці дуже різноманітна.В той час, як деякі фритюрниці мають потужність всього 800 Вт, ви можете знайти професійні фритюрниці потужністю від 1200 до 2000 Вт.

Проте, щоб досягти температури, необхідної для смаження у фритюрі, ваші прилади повинні мати щонайменше 1500 Вт. Це стосується приготування замороженої картоплі фрі.

Коли ви опускаєте холодну картоплю фрі в масло, температура масла впаде, і тоді приладу необхідно буде якнайшвидше нагрітися. Без цієї потужності ваша картопля фрі просочиться маслом і не стане такою хрумкою, як повинна.

Поради з перевірки потужності:

  • Щоб дізнатися, чи достатньо потужності фритюрниці, яку ви використовуєте в даний момент, готуйте звичайну кількість замороженої картоплі фрі на олії за температури 173 °C протягом 7 хвилин.
  • Якщо після цих 7 хвилин картопля готується належним чином, потужності вистачає. Якщо він просочений олією, потужність надто мала. Якщо ж він переварений, значить потужність занадто велика.
  • Крім того, середня потужність на літр олії для свіжої картоплі має становити близько 0,7 кВт. Однак при використанні заморожених продуктів враховуйте потужність щонайменше 1000 Вт на літр олії.

Обсяг та ємність

У фритюрниці кількість олії та місткість кошика – дві дуже важливі характеристики.Місткість кошика визначає кількість грамів або кілограмів продуктів, які можна приготувати за одну порцію. Тому, вибираючи модель, не забувайте враховувати свої виробничі потреби.

Ємність залежить від виробника та моделі. Це може бути від 700 г до 2 кг. Однак майте на увазі, що ваш кошик ніколи не повинен бути повним, якщо він занурений у масло.






Обсяг масла також залежить від моделі. На ринку представлені моделі ємністю від 1 до 5 літрів. Не всі фритюрниці мають однакові потреби в олії. Електричні фритюрниці вимагають невеликої кількості олії, на відміну від моделей із холодною зоною.

Важко оцінити, яка потужність відповідає якій кількості картоплі фрі. Це залежить від потужності пристрою.

Але ось деякі вказівки:

  • 1 бак на 3-4 літри дає від 4 до 7 кг картоплі на годину.
  • 1 бак об’ємом 5 літрів дає близько 10 кг картоплі фрі на годину.
  • 1 бак об’ємом 8-10 літрів виробляє від 15 до 18 кг картоплі на годину.
  • 1 бак об’ємом 15 літрів дає близько 25 кг картоплі фрі на годину.

Примітка: Співвідношення продуктів харчування та олії становить 1:3. Це означає 1 обсяг їжі на 3 обсяги олії.


Час приготування

Час приготування – важливий критерій, якщо ви хочете приготувати картоплю фрі за дуже короткий час.

  • Середній час приготування, необхідний для різних моделей без масляних фритюрниць, представлених на ринку, варіюється від 40 до 45 хвилин для повного циклу смаження.
  • Але є моделі, які є рекордсменами за часом приготування, що оцінюється приблизно у дванадцять хвилин. Це пов’язано з особливою здатністю переходити від кімнатної температури до 200°C за три хвилини.
  • Тим часом, ви можете закінчити жаріння у фритюрі в олії всього за 3-20 хвилин, залежно від температури, типу їжі та кількості смаженої їжі.






Зони приготування їжі

Є одна перевага, приваблива для користувачів – це здатність деяких моделей одночасно готувати картопля фрі та іншу їжу на ваш вибір.

Це допоможе вам приділяти увагу лише одному пристрою, а не турбуватися, спостерігаючи за фритюрницею та іншим контейнером. Вам не потрібно перейматися змішуванням смаків, тому що фритюрниця дуже добре розділена.

Термостат та таймер

Серед додаткових функцій, доступних у фритюрниці, термостат та таймер є двома найбільш цінними. Очевидно, вони трапляються лише в електричних моделях. На класичній моделі вам потрібно буде використовувати старий добрий секундомір і не забувати стежити за їжею.

Термостат та таймер забезпечують більш зручне та легке використання. Більшість електричних фритюрниць мають регульований термостат, який дозволяє регулювати температуру олії.

Фільтрування

Щоб запобігти появі неприємних запахів на кухні під час смаження, електричні моделі оснащені фільтрами.

Їх два: фільтр запаху та масляний фільтр.

Фільтр запаху

Фільтр запаху, як випливає з назви, обмежує запах олії для смаження у ваших кімнатах.

  • Він являє собою металевий фільтр, вбудований у кришку, або вугільний фільтр, який необхідно регулярно міняти.
  • З фільтром запаху вам не потрібно регулярно міняти масло для смаження.






Масляний фільтр

З іншого боку, масляний фільтр зберігає якість масла, незважаючи на багаторазове використання. Також рекомендується використовувати його після картоплі фрі, щоб позбавитися від залишків їжі.

Фритюрниці – це відповідь на нашу потяг до швидкої та хрусткої картоплі фрі. Незалежно від того, чи потрібна вона для дому або комерційного використання, існує стільки моделей, скільки клієнтів для них.

Ви повинні визначити тип, характеристики та функціональні можливості фритюрниці. І, наслідуючи це керівництво, ви отримаєте саме ту модель, яку шукали!


Фото кращих моделей фритюрниці